Mot isbjörnens rike

Belöningen kommer när man minst anar det. Plötsligt står jag där under ett dansande norrsken, ensam ute på isen. Det enda som hörs är skidorna och pulkan lastad med järnskrot som glider fram över isen. Knar knarr, knarr knarr. Och så ljudet av stavarna i takt med knarren, ett snabbt lite rispande ljud.

Skog och berg ligger som en ram runt den stora insjön. Vänder jag blicken uppåt är utsikten oändlig. Det är svårt att slita blicken från norrskenet. Sjön ligger helt öde och det känns som att den lekfulla, gröna dansen bara är för mig.

Jag fylls av en sådan tacksamhet för att vi gör den här resan. För att vi tvingas träna hårt och måste befinna oss ute på sjön under den klara stjärnhimlen, sent om kvällarna, dragandes på en tung pulka fram och tillbaka över sjön.

Utan resan som ett konstant stressmoment skulle jag inte stå här just nu. Jag skulle garanterat välja soffan och Netflix efter nattning, hundpromenerande, middagsbestyr, tvätt, städ och allt annat som hör vardagen till – om jag kände att jag hade ett val. Men nu har vi, högst medvetet, satt oss själva i en sits där vi inte har något val.

Vi måste bli stora och starka så att vi orkar. Ibland vågar jag knappt tänka på det för då sköljer stressen över mig, vad det är vi har gett oss in på. Hur kort tid det är kvar efter att höstens och vinterns influensor ätit vår tid och vår styrka. Hur mycket muskler och teknik jag måste lägga på kropp och kroppsminne. Hur jag måste bli mentalt uthållig och inte retardera till en femåring när allt blir jobbigt och jag inte förstår mig på prylarna jag har framför mig.

Vi ska skida över Svalbard. Visserligen tillsammans med en liten expedition på ett tiotal personer och en guide med gevär, men ändå. För mig är det enormt stort.

Jag är livrädd. Men jag tror också att det kommer att bli alldeles fantastiskt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s