Det krävs lite galenskap för att våga leva

IMG_9052
Förra veckan gav jag mig ut på min livs första 2-milstur. Igår avancerade jag till tre mil. Börjar inse innebörden av klyschan ”Man kan så mycket mer än man tror”. Vilket i sig är en klyscha att säga men vi har inte tid att vara rädda för klyschor på det här stället. 

Tack för alla glada hejarop sedan vi lanserade bloggen förra veckan!

Så fint att få dela med oss om våra tankar inför The Great (and slightly Crazy) Trip, vår Svalbardresa som nu närmar sig med stormsteg, och få ett så fint bemötande.

När man bokar en sån här resa som kräver ganska mycket förberedelse – vi bokade resan i november – så är det lätt att tro att det hela tiden kommer att vara evigheter tills det är dags. Let me tell you, så funkar inte klockan, den tickar nämligen på hela tiden. Men något vi har insett sedan vi blev föräldrar är att det finns en särskild småbarnsförälder-tidsmaskin. Man tittar nämligen på en kalender och den har till synes lika många dagar för alla. Inga konstigheter. Men, för småbarnsföräldrar så finns det några hemliga koder som indikerar att X antal veckor snart kommer att gå upp i rök. Det ena tecknet är ett barn som, från att ha varit helt torr om nosen i veckor, kommer hem med en elva under näsan. Poff! säger det och sen är hela familjen däckad i förkylning/influensa i några omgångar runt en månad. Den andra RED ALERT-indikationen är när förskolepersonalen börjar sätta upp lappar som varnar för vilka sjukdomar som går i huset. Poff! Poff! Poff! så har ytterligare en månad rykt.

Vi vet. Det här är inget nytt och är något som väldigt många känner igen sig i. Men, om man har satt sig i sitsen att klockan tickar mot att man inom kort ska skida genom en arktisk miljö, cirka 3 – 3,5 mil om dagen över glaciärer och tung blötsnö i -20 C och hård motvind (eller vad det nu kan vara för rådande väderförhållanden, här freestyler jag) med massa isbjörnar i krokarna. Då vill man liksom vara någorlunda fit. Har man cirka 4 månaders förberedelsetid varav mer än hälften gått upp i rök i ovan nämnd tidsmaskin, då är man inte så kaxig.

Nog om det. Det här är tänkt att vara ett peppigt och informativt inlägg, för vi är sjukt pepp! Och ni är så många som varit så generösa med hejarop och många har kommit med högst relevanta frågor. Så det vore helt enkelt på sin plats att ta vid i den andan.

Så, vi ska korsa Svalbard. Närmare bestämt Svalbard på tvärs. Vi flyger in till Longyearbyen den 6 april och kommer den 7 april att ta oss med vessla till östkusten där vi påbörjar skidfärden till västkusten. Den 15:e beräknar vi nå vårt mål vid Radio Isfjord Hotel. Minns vi rätt så är det en tur på ca 26 mil.

Vi reser med ett expeditionsbolag som heter Hvitserk, som i sin tur anlitar lokala guider. Och ja, guiderna har vapen. Vi har det inte men kommer däremot att gå isbjörnsvakt någon timme varje natt. Vi kommer (troligtvis) ha hund med på resan (nej, inte våra hundar, och självklart finns inga barn med på resan!) och säkra lägret med en slags snubbeltråd som avger skrämselskott om någon nyfiken/hungrig gäst skulle komma för nära på natten.

Nej, vi är inte galna. Men vi medger att det krävs ett visst mått av galenskap för att mitt i småbarns/heltidsarbetande/ekorrhjulet plötsligt en dag bestämma sig för att bli polarfarare (ok, det kanske inte är exakt vad vi är men close enough). Vi kommer skida sjukt långt och det finns fler isbjörnar än människor på Svalbard – och då bor det ändå ett par tusen människor där. Men det är också ett otroligt vackert landskap och en fascinerande plats på jorden som vi båda har drömt om att besöka.

Vi är varken supermänniskor, supefit, superskillade på skidor eller ens särskilt vana vid att leva i vildmarken. Men, vi gillar snö, hänga runt i underställ och att uppleva nya saker. Och vi är absolut övertygade om att man ibland måste kliva ur sin komfortzon, sin vardagslunk och utmana sig själv för att komma livet riktigt nära.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s