Vad kan man tänkas behöva på en ö i Arktis?

Vad kan man tänkas behöva på en ö i Arktis? En hel del, visar det sig.

När vi bestämde oss för att göra den här expeditionen tänkte vi lite nonchalant och naivt ”Jamen vi lär ju ha det mesta, typ i alla fall, så mycket som vi är ute”. Vi glömde den lilla detaljen att vårt friluftsliv sen vi lämnade Stockholm och flyttade till Jämtland har bestått av småbarnslivstältande under sommartid. Det vill säga, man tältar inte alltför långt från bilen som är packad med TUTTI IN ABSURDUM som man kan tänkas behöva. Och det är varmt, eller well, så varmt som det blir på sommaren i Nordnorge där vi hängt runt en del.

Så varken kan eller får vi ha det nu. Expeditionsföretaget som vi reser med skickade tidigt ut en detaljerad utrustningslista som det sedan bara var att lydigt börja beta av. De viktigaste sakerna skaffade vi tidigt för att hinna ”köra in” ordentligt inför resan. Saker som pjäxor för arktiskt klimat, skalkläder a la extreme och sovsäckar som klarar -40 C.

Sen har det varit lite av en process att hitta bra underställ, ullunderkläder, prova olika typer av sockor, handskar och mössor. Man behöver liksom inte bara ett par utan ett litet jazzband av olika mössor, vantar och funktionskläder med olika funktion för specifika vädersituationer om man ska vara vettigt utrustad i arktisk vildmark. Samtidigt måste man vara otroligt snål med vikt och utrymme så varje liten pryl och plagg måste vara genomtänkt.

IMG_9186
Behovet att bara pausa ibland, tillåta sig själv att inte tänka på planering eller att göra-listan, har varit helt nödvändigt. Då kan de där ”Vad 17 har vi gett oss in på?-känslorna” ligga väldigt nära ”Shit, vad häftigt det kommer bli!-känslorna”. Precis som det ska vara antar jag!

Det sista orosmomentet i prylväg var att vi inte fick tag på några dunbyxor, varken i Sverige eller Norge. Dessa fick vi till slut beställa från USA. Sen har fenomenet kisstratt för den kvinnliga delen av expeditionsteamet i det här huset varit lite av ett orosmoment, både att få tag på och att använda rent erfarenhetsmässigt… Där har ju liksom killar en mycket stor fördel när det kommer till att uträtta toalettbehov i snöstorm när man är iklädd en massa lager kläder och fastspänd i en pulka. Nog sagt om det, ni hajar dilemmat om man inte får till tekniken med tratten.

IMG_8838
Glädjen när dunbyxorna äntligen var i vår ägo.

Nu ligger i alla fall allt som tidigare hängde på krokar eller låg på hyllor i Expeditionsrummet (som vi direkt bytte namn till på gästrummet när vi bokade resan pga det är mycket tuffare att ha ett expeditionsrum än ett gästrum!) nerpackat i tre små nätta duffelbags. Pjäxorna är absolut svårast att ersätta om något skulle komma bort på flyget så dem har vi nerpackade i handbagaget.

IMG_9243
Expeditionsrummet innan allt packades ner i färgglada dry-bags som sen packades ner i väskorna och enligt tysk ordningsmannaanda dokumenterades i ett färgkodat exceldokument. Ordning och reda om man ska ut i Svalbards vildmark på fredag!

I detta nu sitter Viktor och fettar in våra pjäxor utrustad med värmepistol, flera burkar vax och en målarpensel. Mycket fix och trix blir det mot slutet!

IMG_9221
Smälta vax med värmepistol och måla på med pensel är lite av en konst. Man måste vara snabb i vändningarna för att inte vaxet ska svalna och bli hårt igen!

IMG_9233

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s