Där isbjörnar faktiskt går på gatorna

Ser man någon gå in på ett universitet med ett gevär på ryggen hade man på de flesta platser blivit orolig. Kanske ringt polisen.

Inte här. Här på Svalbard är det bara en student eller någon som ska gå till jobbet, iklädd sin vanliga utstyrsel. Rör man sig utanför Longyearbyen måste man nämligen ha vapen. För att få arbeta på förskola måste man ha vapen (förskolan är för övrigt inhägnad med betydligt högre stängsel än en vanlig förskola hemma i Sverige. Vi kan inte tänka oss av någon annan anledning än att undvika att isbjörnar ska få för sig att förskolegården är en påse nonstop). Vid ingången till mataffären står vapenskåp för kunder att låsa in sina vapen. Eller be en polare vänta utanför mataffären med vapnen om man inte pallar låsa in. Låt säga att vi under vårt första dygn på Svalbard sett fler människor med vapen som väntar utanför mataffären med ett par gevär, än vad vi sett hundar bundna utanför affären.

DSC00159

Vapen och isbjörnsskyltar är, utöver de majestätiska höga berg som omger Longyearbyen, det som mest av allt påminner om att man inte är hemma. På flygplanet mötte vi folk som rest från alla jordens hörn för att mellanlanda på Svalbard för att ta ett flyg vidare till Nordpolen. För att springa maraton. Som man gör. We’re a long way from home.

DSC00154

DSC00172 DSC00175DSC00179DSC00171DSC00209Det är ingen stor stad. Man går genom huvudgatan på 10 minuter. Passerar ett 15-tal butiker varav den absoluta majoriteten är sportbutiker för vinteraktiviteter, några barer, restauranger och café. Det finns ett kommunhus, ett hus med post- och bankkontor, en liten galleria, några konstgallerier (vi har hittills besökt två varav ett hade en fantastisk fotoutställning på isbjörnar och andra vilda djur på Svalbard), några hotell och ett universitet. På universitetet finns också ett Svalbardmuseum dit vi sprang så fort vi lämnat våra väskor på hotellrummet. Kände en ganska stor press att lära oss allt som gick att lära sig innan museet stängde. Den mest fascinerande informationen handlar om koldriften som egentligen var grunden till Longyearbyen, som fram till 1970-talet alltså ägdes av ett amerikanskt kolgruvebolag. På 70-talet köpte norska staten upp bolaget och gjorde det möjligt att ha lite mer vanligt familjeliv på Svalbard med diverse samhällsfunktioner och en flygplats. (OBS, med reservation för att jag kan ha fått någon info om bakfoten. Hade faktiskt just klivit av planet och bara sovit 3 h natten innan).

Men, det är fortfarande lite vilda västern i form av att vanliga lagar, regler, skattesystem och polismyndighet inte gäller på Svalbard som i övriga Norge. Hursom, det är ett fascinerande ställe. Särskilt med tanke på den roll som Arktis har i dag ur ett geopolitiskt och säkerhetspolitiskt perspektiv. Tänk smältande isar, nya oljefyndigheter som kommer dyka upp, hur Svalbard är placerat i förhållande till USA och Ryssland, samt de länder som på 20-talet (?) signade det Svalbard Treaty (som gör att Svalbard tillhör Norge) har rätt att fritt driva verksamhet här och maxa naturresurser. Främst i form av kolbrytning vilket Ryssland är en flitig aktör av. Så, det finns ett visst spänt läge här som är värt att snacka mer om någon annan gång.

DSC00165
Gammal linbana för kolgruvsdriften som är K-märkt.

Men, det är i alla fall en utomordentligt vacker, bedårande och spännande plats. Och det börjar kännas i kroppen nu att vi snart ska få se mycket mer av den här ögruppen.

Idag träffade vi expeditionsgänget och packade våra pulkor. Vi kommer att dela tält med en kvinna som tidigare korsat Grönland och nordvästpassagen. Respekt. Tänker att vi har mycket att lära av en kvinna med sådan rutin på att härja runt i den arktiska vildmarken.

DSC00236
Här sitter jag och har just lagt ner det sista i min pulka för ikväll. I morgon kommer de vakuumförpackade middagarna som jag ska dra. Vi har så sjukt mycket mat och snacks med oss. Det ska tydligen gå åt.

DSC00241

DSC00243
Sträckan vi ska skida de närmaste 8 dagarna. I en fjord vi ska passera under 3 dagar har isen just fryst och isbjörnarna kommit, så där måste vi vara extra försiktiga.
IMG_9406
Gick hem från pulkapackningen trötta, vrålhungriga och pirriga.
IMG_9407
Gonatt Longyearbyen! Imorgon bitti drar vi!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s