När man känner att man lever

Som ett vitt A4-papper. Det är vad det känns som att jag stirrar in i.

Min blick söker febrilt efter någon form av kontur, något att fästa blicken på. En referenspunkt som kan berätta för min hjärna om vilka avstånd jag har att göra med.

Det hjälper inte att jag är så rädd att jag skakar. Signalpistolen ligger i sitt fodral, fastspänd på ett brunt läderskärp runt min midja. Den inger föga trygghet i snöstormen. Jag misstänker att jag kommer att upptäcka en isbjörn först när jag ser tre svarta prickar framför mig och då är det liksom game over oavsett.

Min tält-kamrat Åse-Marit som hade isbjörnsvakten passet innan mig var lyrisk när jag kom för att byta av henne. Hon pratade om stillheten och hur fridfullt allt var. Ögonen glittrade. Jag funderar på allvar om hon missat informationen om att östkusten, vid havsisen, där vi befinner oss, är bland de mest isbjörnstäta områdena på Svalbard. Den obefintliga sikten verkar inte heller bekomma henne.

Var tionde minut tar jag mod till mig från min lilla utkikspost på en liten snöhög och går i en stor oval cirkel runt tältlägret. Försöker räkna hur långt bort jag kan gå men fortfarande se den ljusbeiga hunden Kodiak som ligger och sover som en liten boll mellan lägret och toalettgropen, helt insnöad. Kodiak har samma färg som en isbjörn.

Just nu är Kodiak min enda referenspunkt. Jag räknar till cirka 50 meter. Isbjörnen kan lukta sig till oss på 3 km avstånd.

Kollar klockan. Räknar minuter tills mitt pass är över och spejar ut över bukten, mot havsisen. Kommer det en isbjörn är det mest troligt därifrån.

Strax innan mitt pass är slut går jag på den, för vildmarksstandard, mycket exklusiva toaletten bestående av tre murar av stora, kubiska snöblock och två gropar. En grop som toalett och en grop för att elda upp toalettpappret. Toaletten är placerad i vindriktningen mot havsisen, snett framför tältlägret, med sikten ut över bukten. På så vis går isbjörnen först till toaletten när den känner lukten av något nytt och spännande, och inte direkt till tältlägret.

Jag blir så stressad av att både hålla koll ut över isen (tro mig, man känner ett stort ansvar för expeditionens överlevnad när man går isbjörnsvakt i snöstorm) och att jag på grund av snöstormen aldrig lyckas få eld på mitt toalettpapper, så jag råkar ta ett steg tillbaka och ramlar ner i toaletten.

Det var det mest dramatiska som hände den natten. Och också den enda stunden den natten då jag faktiskt var tacksam för snöstormen som hunnit lägga ett tjockt lager snö över toalettens innehåll.

DSC00246
En av de viktigaste lärdomarna var att snabbt få på sig varma kläder och fylla på med energi så fort man tar en paus eller kommer fram för att sätta upp tältlägret. Börjar man bli kall går all energi åt att hålla värmen och man blir snabbt påtågligt trögtänkt och långsam, en mycket dålig kombo när man som arbetslag ska sätta upp ett tält i hård kyla och vind. Här kämpar jag med kardborrbandet till mina dunbyxor samtidigt som jag försöker trycka i mig en energibar. Efteråt steg min IQ markant (eller snarare återställdes till sin normala nivå efter kyldippen).
DSC00262
Vårt första tältläger vid Agardhbukta, dit vi anlände efter ett par timmars skidåkning, efter en fem timmar lång skakig resa i bandvagn från Longyearbyen till östkusten. Vi var 15 personer uppdelade på fem tält.
DSC00254
Jag skyfflar snö på stormduken för att bättre hålla tältet på plats under natten. Skidor tjänstgör för övrigt alldeles utmärkt som tältpinnar (som händelsevis alla tältlag hade brist på).
DSC00267
Jag i tältet, glad och exalterad över första tältnatten. Det var strax innan stormen tilltog och vi fick veta att vårt tält åkt på den första isbjörnsvakten. På morgonen efter kunde både Viktor och jag konstatera att man i alla fall fick känna att man levde den natten. 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s